Laminaat laten leggen
Nieuws

Laminaat laten leggen is geen overbodige luxe

Ik ben een tijdje doe-het-zelver geweest. Maar ik ben een aantal keren van een koude kermis thuisgekomen. Sommige klusjes lijken makkelijk, maar blijken toch heel wat vakmanschap nodig te hebben. Laminaat leggen bijvoorbeeld. Je moet toch goed weten wat je wel en niet afzaagt en hoe je alles passend maakt. Na een aantal mislukkingen heb ik toch besloten voortaan laminaat laten leggen. Zo weet ik zeker dat het goed gebeurt.

Waarom laminaat laten leggen?

Er kan veel fout gaan bij het leggen van laminaat. Ik zet kort de veelvoorkomende fouten op een rij, zodat je weer waarom laminaat laten leggen beter is dan het zelf doen.

1. Het laminaat direct leggen na aankoop

Wanneer het laminaat in huis is wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen met het leggen van de vloer.  Dit is een grote fout. Laat het laminaat altijd de voorgeschreven tijd acclimatiseren. Wanneer je het laminaat niet laat acclimatiseren, kan de vloer niet wennen aan de temperatuurverschillen en de luchtvochtigheid. Na verloop van de tijd zal het laminaat dan bol gaan staan of komen de hoeken van de vloer omhoog. Dit omdat het laminaat bij verschillende temperaturen en luchtvochtigheid uitzet en krimpt. Laat het laminaat dus altijd acclimatiseren voordat je het gaat leggen. Dus bij je laminaat laten leggen moet dit ook gebeuren!

2. Niet voldoende tijd plannen

Vaak wordt het leggen van laminaat onderschat. Als je een beetje handig bent is een laminaatvloer leggen geen moeilijke klus. Toch kost een laminaatvloer leggen erg veel tijd en is er een hoop geduld voor nodig. Vooral de afwerking en plekken zoals hoeken en verwarmingsbuizen zijn lastige delen. Wanneer je niet voldoende tijd plant voor het leggen van jouw vloer, kan het zijn dat het afgeraffeld wordt en het eindresultaat minder mooi is. Het leggen van laminaat kan een aantal dagen duren, hierdoor moet je er ook voldoende tijd voor uittrekken voordat je meubels erin kunnen. Laminaat laten leggen is dus een beter optie aangezien de professional precies weet hoeveel tijd hij/zij nodig heeft.

3. Onvoldoende krimp- en uitzetruimte

Hoewel een laminaatvloer minder werkt dan een echte houten vloer, krimpt het en zet het uit bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor moet je het laminaat altijd een aantal centimeter van de muur leggen. Wanneer je dit niet doet gaat het laminaat bol staan, komen hoeken omhoog of kan het zelfs knappen als de spanning tussen plank en de muur te groot wordt.

4. Een klusjesman inhuren in plaats van een professional

Bij laminaat laten leggen, dient het wel netjes gedaan te worden. Klusjesmannen zijn goedkoper en dat maakt het vaak aantrekkelijk om aan te nemen. Wanneer het leggen of de afwerking slordig is, zie je deze problemen vaak pas na verloop van tijd. Een vloer ligt immers wel jarenlang in je woning en daar wil je natuurlijk ook trots op kunnen zijn. Zorg dus dat je laminaat laten leggen door een professional gebeurt.