Nieuws

Een zakelijke rekening openen als zzp\’er: ja of nee?

Ben je zzp'er en zit je eraan te denken om een zakelijke rekening te openen? Dan kan het in het begin lastig zijn om een keuze te maken uit al die verschillende banken. Je wilt als zzp'er tenslotte de goedkoopste zakelijke rekening openen. Als startende zzp'er krijg je vaak te horen dat het openen van een zakelijke rekening zeer gunstig kan zijn. En dat klopt ook. In deze blogpost gaan we hier dieper op in.

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp'ers?

Het openen van een zakelijke bankrekening is voor zzp'ers niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Er zijn genoeg zzp'ers die ervoor kiezen om dit niet te doen, en een privé rekening gebruiken. De vraag of dit wettelijk is toegestaan horen we vaak voorbij komen. Als zzp'er ben je niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. De belastingdienst stelt dit niet als vereiste. Het enige waar de belastingdienst op aandringt is dat jij als zzp'er extra verantwoordelijkheid neemt over de boekhouding als je je privé rekening ook gebruikt voor zakelijke transacties. Echter staat niet elke bank toe dat een privé rekening ook voor zakelijke transacties mag worden gebruikt. Of ze stellen aanvullende eisen hieraan, zoals een maximaal bedrag of beperkt aantal transacties per jaar. Houd hier dus rekening mee als je er toch voor kiest om een privé rekening te gebruiken.

Meer overzicht

Ondanks dat een zakelijke rekening zzp niet verplicht is, kan dit wel een aantal gunstige voordelen met zich mee brengen voor jou als zzp'er. En een privé rekening als zakelijke rekening gebruiken brengt zijn nadelen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld een stuk moeilijker om zakelijke en privé transacties gescheiden te houden als dit alles op één rekening gebeurt. Maak je nog niet zoveel transacties, dan is het makkelijker om een overzicht te houden. Maar zodra je als bedrijf groeit en er meerdere transacties gemaakt worden, wordt het een stuk lastiger om dit overzicht te behouden. Zeker als je de boekhouding aan een ander over laat is de kans groot dat er fouten gemaakt kunnen worden die je later aan de belastingdienst moet gaan uitleggen. 

Maak een goede indruk op klanten

Naast dat het hebben van een zakelijke rekening de administratie en boekhouding een stuk gemakkelijker en overzichtelijker maakt, staat het ook een stuk professioneler. Als je een goede indruk wilt maken met je bedrijf, dan is het een goed idee om een bankrekening op de factuur te hebben staan die dezelfde naam draagt als jouw bedrijf. Het staat misschien wat onprofessioneel als je een factuur uitstuurt als bedrijf en bij de rekeninghouder gegevens van een privé rekening invult. Dit zijn kleine details waar klanten op letten.