hypotheek
Nieuws

De hypotheek: punten om op te letten

Op zoek naar tips voor een hypotheek? Bij BusinessBV zijn we in de hypothekenmarkt gedoken en hebben we wat op een rij gezet. Zo kun je in dit artikel lezen hoe je de beste hypotheek kunt vinden voor jouw unieke situatie.

Want hoe komen sommige huiseigenaren nu eigenlijk aan zulke goede voorwaarden? En waar beginnen zij hun zoektocht naar een goede hypotheek, met een goede rente?

Hypotheek vergelijken

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om een hypotheek met goede voorwaarden te vinden is vergelijken. Dat hoef je tegenwoordig natuurlijk niet zelf te doen. Daar zijn diverse websites en tools voor. Bijvoorbeeld de website van Independer, een onafhankelijk vergelijker voor onder anderen hypotheken en energiecontracten. Op de website kun je de keuze maken om zelf op snor te gaan, of om te zoeken met begeleiding. Dat kan wel zo prettig zijn, aangezien een hypotheek niet iets is dat je zo maar even online ‘bestelt’.

Het grootste voordeel van vergelijken is dat je in no-time klaar kunt zijn met je zoektocht. Over het algemeen is het enige dat je hoeft te doen: een aantal vragen beantwoorden. En natuurlijk jouw voorkeuren, eisen en wensen aangeven. De vergelijkingstool gaat vervolgens op zoek naar diverse hypotheekverstrekkers die aansluiten op jouw informatie.

Andere punten om op te letten

Een hypotheek is niet niks. Het is een lening van 30 jaar, welke als zodanig serieus moet worden beschouwd. Tegelijkertijd ga je een huis kopen – wat vanzelfsprekend uitbundig gevierd mag worden! Er zijn echter een aantal punten waar je op kunt letten, wanneer je aan de vooravond van een nieuwe hypotheek staat.

Het inkomen is één van de belangrijkste factoren waarmee de maximale lening wordt berekend. Belangrijk om te weten is dat niet elk onderdeel van je bruto jaarinkomen wordt meegerekend. Inkomsten vanuit provisie of bonussen worden bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten. Maar er is meer.

Berekening van de maximum hypotheek

Heb je een lopende studieschuld? Sta je rood bij de bank, of heb je een uitkering? In de eerste twee situaties wordt je uitstaande schuld meegenomen in de berekening voor je maximum hypotheek. Indien je een uitkering geniet kan het wel eens lastig worden om een hypotheekverstrekker te vinden waar je terecht kunt. Hierin wordt echter wel het onderscheid gemaakt tussen een tijdelijke uitkering, bijvoorbeeld een WW of WIA – en de vaste WAO uitkering. Met een WAO is het iets minder lastig.

Een legio factoren beïnvloedt het maximumbedrag dat je kunt lenen. Laat je daarom altijd goed adviseren. Of je dit nu online of offline doet, het is essentieel om alle details van de hypotheek goed door te nemen. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.