Nieuws

Data-war

Scientia potentia est. Ofwel: kennis is macht. Het was Francis Bacon die deze wijze uitspraak in de zestiende eeuw al formuleerde. Hij refereerde daarbij vooral naar kennis en scholing als basis voor het verbeteren van iemands reputatie, invloed en daarmee ook iemand macht.

Data in de politiek

Vandaag de dag is deze uitspraak relevanter dan ooit. Doomdenkers noemen het de volgende Koude Oorlog, en die draait een en al om data. Veel overheden zijn actief bezig met data. Zowel de Russische president Vladimir Putin als de Chinese leider Xi Jinping geloven dat de sterkste overheden in de 21 eeuw de overheden zijn die hun communicatie platforms controleren, onafhankelijke media onderdrukken en vooruitlopen op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van data en informatie voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van artificial intelligence. Deze regimes stellen grenzen aan de vrijheid van het internet en schermen hun inwoners af van internationale informatie stromen. 

Data in het bedrijfsleven

Maar de strijd om data vindt niet alleen plaats op deze grote schaal. Ook in het dagelijkse bedrijfsleven wordt data management en beveiliging een steeds belangrijker begrip. Begrippen die dertig jaar geleden nog een behoorlijke ver-van-mijn-bed show waren mengen zich ineens in onze alledaagse bezigheden.

Management

Als ondernemer is het van belang bewust met je informatie om te gaan. Enerzijds betekent dat goede data management. Dus de data in je organisatie in goede banen leiden. Wanneer oragnisaties groter worden, neemt het belang van een controleerbare werkwijze met data toe. In sommige sectoren zijn er zelfs wetten die datamanagement verplichten. Zoals het Basel en Solvency principe in de financiële sector, waarbij iedere informatie herleidbaar moet zijn.

Beveiliging

Naast data management is data beveiliging een cruciaal element voor een goede bedrijfsvoering. We kennen allemaal de horror verhalen van hackers die een heel bedrijf plat gooit, met faillisementen en miljoenen euro's schade tot gevolg. Niet alleen voor je interne beveiliging, maar ook voor het vertrouwen naar je klanten en partners toe zijn er hulpmiddelen opgesteld om een bepaalde beveiligings-standaard aan te tonen. Zo kan je met een Iso 27001 Certificering partners aantonen dat de beveiliging van je bedrijf op orde is. Dit certificaat heeft drie belangrijke voordelen. Allereerst is het certificaat een bewijs voor een professionee aanpak van uw informatiebeveiliging. Daarnaast wordt uw informatiebeveiliging aantoonbaar beter: je kan geen onderdelen meer overslaan. Tenslotte bespaart u ook op uw informatiebeveiliging, omdat een Iso 27001 Certificaat zich alleen richt op de daadwerkelijke risico's.

Data is overal. Zonder structuur? Waardeloos en gevaarlijk. Maar goed georganiseerd, een waardevolle asset.