Overkapping
Nieuws

Een rustplek in je tuin met een overkapping

De tuin is een belangrijke plek die bij je woning hoort. Vooral met het prachtige weer zijn veel mensen in de tuin te vinden. Maar daar ontbreekt het in Nederland nog al eens aan. Wil jij wel in de tuin zitten ongeacht het weer? Denk dan eens aan een overkapping in je tuin. Met een overkapping breid je je leefruimte flink uit. En zo kun je altijd en het hele jaar door genieten van je tuin. Er zijn vele mogelijkheden voor een overdekt plekje in je tuin. In dit artikel noemen we een paar mogelijkheden en punten waar je op moet letten als jij overweegt om zo’n overdekt plekje te maken in je tuin.

Voordelen

Met een overkapping creëer je een rustplek in je tuin. Je kunt er heerlijk ontspannen terwijl je niet in de volle zon zit, of juist in de regen… Je kunt hieronder bijvoorbeeld een loungeset plaatsen of een ander zitje creëren. Het voordeel is dat je de meubels daar altijd kunt laten staan, ongeacht het weer. Je hoeft het niet steeds weer binnen te halen als er een buitje valt. Een overkapping geeft ook een meerwaarde aan de woning. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om er één te plaatsen, maar dan moet het wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Check dit altijd even na.

Waar in je tuin komt het te staan?

Kies altijd de beste plek voor een overkapping en denk daar van tevoren goed na. Het zou jammer zijn dat als de overkapping eenmaal staat die niet op een fijne plek staat. Een goede overkapping gaat erg lang mee en kun je niet zo makkelijk weer verplaatsen. Een overdekt plekje kun je achter je huis plaatsen als verlengde van je huis. Een nadeel kan zijn dat het in huis iets donkerder wordt. Je kunt het ook juist achterin de tuin plaatsen. Maar kijk altijd naar de stand van de zon.

Welke overkapping kies je?

Bij het kiezen van de overkapping moet je op een aantal dingen letten.
– Bepaal in de eerste plaats waarom je een overkapping wilt. Wil je er ook zitten als het regent? Of is het alleen maar een schaduwplek zodat je niet in de volle zon zit?
– Hoe groot moet het worden? En hoeveel personen moeten er onder kunnen zitten?
– Wil je daar gebruik kunnen maken van stroom? En moet er nog verlichting komen, zodat je ’s avonds als het donker wordt nog wel je boek kunt lezen?

Aan de hand van de plek waar je de overkapping wilt plaatsen kies je ook het materiaal. Wil je een deze direct achter je huis plaatsen, dan kun je beter kiezen voor een wat meer open overkapping zodat je je licht in huis niet kwijt raakt. Je kunt dan kiezen voor wanden van glas, of voor een schuifwand. Maar ook wat betreft het dak zijn er mogelijkheden die wat meer licht doorlaten.

Komt het overdekt plekje achter in je tuin, dan kun je ook kiezen voor een houten paviljoen en creëer je daarmee een gezellig hoekje achter in je tuin.

Wat kost het?

Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van wat jij wilt; welk materiaal, de grootte, welk soort overkapping, enz. Voor 1000 euro kun je al een leuke overkapping hebben, maar de prijs kan zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar voor dit geld heb je wel iets voor terug waar je een leven lang plezier van zult beleven!

Heb jij al zo’n heerlijk overdekt plekje in je tuin?