Business bv.nl

Afgewerkte olie hoe ga je er mee om?

Afgewerkte olie is overal! Van oude bakolie uit een druk restaurant tot restjes olie van een fabricageproces, afgewerkte olie moet goed gerecycleerd of opgeruimd worden. In dit artikel geven we je een opfrissing over wat afgewerkte olie precies is, waarom ze goed gerecycleerd of verwijderd moet worden, en manieren waarop je ze kunt verwijderen.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat gebruikte olie is en wat je doet als je het hebt. Wel, gebruikte olie is precies wat het klinkt; het wordt gebruikt om apparatuur en oppervlakken in fabrieken, kantoren en huishoudens te smeren. Deze olie wordt gemaakt van een aantal bronnen: palmolie en andere plantaardige vetten, dierlijke vetten en bakkerijoliën. Wat je zult moeten doen hangt af van je situatie.
Afvalolie is gebruikte minerale olie uit hydraulisch aangedreven systemen, die verhit is tot een punt van zelfontbranding. In het verleden werd afgewerkte olie in de grond gestort via putten, stortplaatsen of door verbranding als afvalbrandstof. Nu zijn er milieuwetten ingevoerd die dwingen afgewerkte olie als gevaarlijk afval te behandelen afgewerkte olie afvoeren moet dus op de juiste manier gebeuren.

De meeste gebruikte olie wordt ingezameld door particuliere of commerciële instellingen die ze dan sorteren, testen en doorverkopen aan een eindgebruiker (d.w.z. je plaatselijke mecanicien). Het is echter alleen de maagdelijke olie die op deze manier hergebruikt kan worden. Afgewerkte olie die niet opgewerkt is moet door een specialist worden afgevoerd, om de eenvoudige reden dat je dat veel tijd en moeite bespaart.

Hoe je moet omgaan met je olie

Zoals je misschien al weet, is het verbranden van je afgewerkte olie niet toegestaan omdat het luchtvervuiling veroorzaakt. Maar het is wel mogelijk de olie kwijt te raken door te recyclen. Dus, wat is afgewerkte olie weggooien en hoe moet je omgaan met je overgebleven, gebruikte of ongebruikte olie?
Afgewerkte olie veroorzaakt verschillende gevaren voor de gezondheid. Met de juiste behandeling kan dit afval ook nuttig zijn. Het is daarom heel belangrijk dit soort afval goed op te ruimen. Gebruikte olie kan een negatief effect hebben op het milieu en op de mens, als het niet op de juiste manier wordt opgeruimd.

Protocollen voor afgewerkte olie

Het verwijderen van afgewerkte olie moet volgens bepaalde protocollen gebeuren omdat er strenge regels aan verbonden zijn. Slechts een handvol autowrakkenbedrijven kunnen een veilige en betrouwbare motorolie opruimingsdienst aanbieden. Als de verwijdering op de verkeerde manier gebeurt of door een onbetrouwbaar bedrijf, kan dat zowel voor het milieu als voor je financiën ernstige gevolgen hebben.

Mobiele versie afsluiten